in Quarantaine

Preek tijdens de eucharistie op As-woensdag 26 februari 2020

“Uw vader die in het verborgene is en uw Vader die in het verborgene ziet, zal het u vergelden” zegt Jezus. 2)
Wanneer je iets samen met anderen doet, is de taak die je op je neemt, veel lichter dan wanneer je het alleen moet doen. We staan aan het begin van de Vastentijd. Daarin ligt de nadruk op naastenliefde, iets extra’s doen voor de naast in nood. Daarnaast op de deelname aan het de het leven van de geloofsgemeenschap en het gebed van de kerk. En op beperkingen die we onszelf opleggen door te vasten. Die kenmerken van de Vastentijd zijn natuurlijk niet beperkt tot de veertigdagentijd op weg naar Pasen. De naaste hebben we alle dagen om ons heen, de geloofsgemeenschap onderhouden vraagt het hele jaar door onze deelname en onze zorg. En af en toe persoonlijk een vastendag inlassen, kan heel heilzaam zijn. Maar als je bewust samen al deze dingen doet, dan valt het gemakkelijker. Zo is de Vastentijd of Veertigdagentijd een geschenk van de kerk aan alle gelovigen om samen werk te maken van de vernieuwing van ons leven, van onze relatie tot Jezus, onze relatie tot God, tot de kerk, en onszelf.
Het is een soort quarantainetijd. In quarantaine verblijven is heel actueel op dit moment vanwege het Coronavirus. Een periode van herstel als je besmet bent met een virus dat je in den vreemde hebt opgelopen totdat blijkt dat je gezond of genezen bent. Zo is deze Veertigdagentijd een tijd waarin we los komen van de dingen die ons afleiden van God en ons leven als zijn kinderen.  Met Pasen mogen we dan weer de vreugde en de nieuwheid beleven mogen van een ons geloof in de Verrezen Heer die de zonde en de dood heeft overwonnen aan het kruis.
Dit is een tijd van inkeer. Van zelfonderzoek. Een tijd waarin we zoals de profeet Joel zegt “niet onze kleren moeten scheuren, maar onze harten”. Een tijd waarin we spijt betuigen voor alles wat niet naar Gods bedoeling was in ons leven en in deze wereld. Misschien dat we ons persoonlijk niet van veel kwaad bewust zijn. Maar dan zijn we solidair met de vele mensen die een bezwaard geweten hebben vanwege verkeerde keuzes die ze gemaakt hebben. We laten hen niet in de kou staan. We delen hun tranen en doen samen met hen een beroep op Gods barhartigheid. Want “de Heer uw God is lankmoedig en barmhartig en vol liefde” roept Joël de mensen toe 1).
Maar het gaat niet alleen om dingen die we bewust en opzettelijk verkeerd hebben gedaan. We maken deel uit van de wereld waarin we leven. In onze rijke Westerse wereld gaan we er elk moment vanuit dat onze verlangens bevredigd worden. De pretparken, de winkelcentra, toeristencentra, vertellen ons allemaal dat we leven zo prettig mogelijk moeten maken. De onlineaankopen maken zelfs dat we geen enkele moeite meer hoeven te doen.
Maar leven we dan alleen voor ons plezier en comfort? Er is niets mis met plezier en van dingen genieten. Maar is het soms voor ons persoonlijk en voor de wereld niet beter dat we ons matigen en bepaalde dingen nalaten? Zijn we alleen nog maar consumenten die onze verlangens bevredigen? We zien dat de natuur leidt onder de zucht naar groei. We kunnen onze ogen niet sluiten voor de problemen van de klimaatverandering. Maar ook onze eigen gezondheid en die van onze kinderen lijden onder de overvloed. Daarom kan ook de betekenis van vasten ons weer duidelijk worden en de heilzame werking ervan. Door onszelf beperkingen op te leggen. Daardoor ervaren we in eerste instantie hoe zeer we vast zitten aan bevrediging van onze begeerten. De koppigheid ervan kan ons moeite kosten als ouders die hun kinderen opvoeden en op onbegrip stuiten. Maar gaandeweg zullen we ervaren hoe heilzaam het is, om te ervaren wie de baas is, onze verlangens en gewoonten, of wijzelf die de controle willen houden. Daardoor kunnen we weer ons inzetten voor wat werkelijk waarde heeft. Een evenwichtig leven, een vreedzame manier van leven met elkaar, waar we elkaar waarderen. Als de mist van het consumentisme zou optrekken zouden we dan niet meer gaan zien hoe de glans van Gods genade over ons leven ligt en da we alle reden hebben om hem te danken en te loven? Dat dát ons leven zin geeft en ons echt voldoening geeft en gelukkig maakt?
Laten we niet in zak en as blijven zitten maar vol verwachting en met goede moed deze Vastentijd binnengaan. Een zinvolle quarantaine toegewenst.

(c) Martin Los
Schriftlezingen voor de As-woensdagviering bij de oplegging van het as-kruisje:
1e lezing: Joel 2:12-18
Evangelie: Matteus 6:1-6,16-18

1 thought on “in Quarantaine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.