Meer dan een klokkenluider

Overweging op de avond van Goede Vrijdag 2020 toen de Passie naar Johannes gelezen werd

Lieve zusters en broeders, iedereen luistert naar het verhaal van het lijden van Jezus op zijn of haar eigen manier. Ook voor mensen die niet in God of Jezus geloven bevat het lijdensverhaal genoeg elementen om over na te denken en ze te laten inwerken op je houding ten aanzien van lijden en van lijdende mensen. Het verhaal is eigenlijk onuitputtelijk. Iedere tijd opnieuw. Je kunt niet zeggen: ik heb dit verhaal uit. Denk maar aan de populariteit in ons land van de Mattheus Passion. Maar het had evengoed de Johannes Passion kunnen zijn van diezelfde componist Johannes Sebastiaan Bach. Maar ook de 10e editie van de Passion op t.v. trok 2,7 miljoen kijkers.
Maar als mensen die in Jezus geloven als de Zoon van God die in de wereld kwam, het Lam Gods dat wegneemt de zonden der wereld, luisteren we op geheel eigen wijze naar het lijdensverhaal. Vanuit de verbondenheid die we met Jezus voelen. Hij is onze Heer. Hij heeft ons gemaakt tot zijn volk. We peilen vooral in het lijden van Jezus de onpeilbare liefde die Hij voor ons en heel de wereld heeft getoond. Laten we niet vergeten dat liefde geen gevoel alleen is, maar de wil en de daad. Jezus heeft zichzelf voor ons allen overgehad.
Jezus is niet de ultieme klokkenluider die het kwaad in de wereld aan de kaak stelt en uiteindelijk zelf daarvan het slachtoffer wordt zoals zovele klokkenluiders. Hij roept het kwade en de dood ook een halt toe: ‘Tot hier toe en niet verder. De bodem is bereikt. Genoeg is genoeg!’ Het kwade en de dood hebben na de Goede Vrijdag niet meer het laatste woord over de wereld en ons leven. Liefde heeft het laatste woord.
Het is precies die liefde van Christus die we beleven bij het luisteren naar en het overdenken van het lijdensverhaal. Het doet me denken aan de families die afscheid moeten nemen van hun geliefden thuis of in het ziekenhuis. Alle slangetjes zijn losgekoppeld. Er valt niet meer te doen. Allen voelen de machteloosheid en de pijn. Maar juist dan doet de liefde zijn werk. Met lege handen kunnen we elkaar alleen maar van harte en onder tranen liefhebben. Ze vervult de ziekenkamer als een bovennatuurlijke geur. Laten we zo ook het lijden van onze Heer gedenken. Hij is tot het uiterste gegaan voor ons. Hij heeft ons voor zich gewonnen. Hij heeft ons uitzicht op een nieuw leven geschonken, liefde die sterker is dan de dood. Ze rolt de zware steen van het graf af. We houden ons hart vast.
“Wij aanbidden u, Christus, en loven u, omdat Gij door uw heilig kruis de wereld hebt verlost”. Amen

Martin Los

1 thought on “Meer dan een klokkenluider

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.