Woord vooraf aan het herdenkingsconcert op 4 mei 2016 in de Willibrordkerk

herdenkingsconcert 4 mei 2016 Vleuten Willibrordkerk

Ensemble De Jong& De Jong. Euwe en Sybolt de Jong, harmoniums, Elsbeth de Jong, viool, Tess Oostwouder.sopraan, Rienk de Jong, countertenor, Jeljer te Wies, tenor, Allard Veltman, bariton

Aan de vooravond van Bevrijdingsdag gedenken we de slachtoffers uit de tweede wereldoorlog die gevallen zijn bij het verzet tegen de Duitse inval en overheersing, en als gevolg van terreur en racisme. En ook degenen die later omgekomen zijn in oorlogssituaties en internationale vredesmissies.
Ons hele land bereidt zich voor op twee minuten stilte uit respect voor de doden en voor de nabestaanden. Wij bereiden ons hier in dit uur voor op die kostbare stilte, door gedichten, verhalen, gebeden en liederen. Die proberen te verbeelden wat mensen bezielt om hun leven te geven voor de vrijheid van anderen, of wat voor gevoelens door ons heen als we denken aan de talloze gedeporteerde en vermoordde landgenoten. Onmacht, schuld, boosheid, schaamte, maar ook verlangen naar een nieuw begin, verzoening, kracht en hoop.
Wat we gaan horen aan zang en verhalen en gedichten houdt ons een spiegel voor waarin we ons misschien herkennen, en waardoor we ons gekend voelen, zodat we straks ook echt stil kunnen zijn om onze doden te gedenken.
Zij gaven hun leven voor de vrijheid, onze vrijheid, of zij leden en stierven onder de extreme onvrijheid, willekeur en onmenselijkheid van de bezetters.
De vraag waar we in deze tijd niet om heen kunnen is die vraag of we anderen en elkaar die vrijheid gunnen. Is vrijheid een soort bezit dat we moeten verdedigen als Nederlanders en Europeanen tegen anderen die als vluchtelingen naar diezelfde vrijheid snakken?
En hoe gaan we om met die vrijheid als burgers onderling? De vrijheid die we voor ons zelf en onze eigen bevolkingsgroep opeisen, gunnen we die ook aan anderen die van ons verschillen?
Beseffen we eigenlijk wel waar we over spreken als we spreken over vrijheid, onze vrijheid?
We zijn het aan de mensen van het verzet en aan de talloze slachtoffers van terreur en racisme verplicht om opnieuw de vraag te stellen: over welke vrijheid hebben we het in ons land vandaag?
Toch geen vrijheid waar anderen slachtoffer van worden? Toch geen vrijheid die anderen onvrij en monddood maakt?
Deze gedachtenisviering bereidt ons voor op de twee minuten stilte, kostbare stilte. Maar het doet er ook toe wat uit die stilte opklinkt. Horen we de vraag, de schreeuw, van hen aan wie de vrijheid in deze tijd niet wordt gegund.
Echte stilte leidt tot luisteren. Het woord is aan de stilte.

Martin Los, pr

1 gedachte op “Woord vooraf aan het herdenkingsconcert op 4 mei 2016 in de Willibrordkerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.